Viggo_2016.jpg

VIGGO JOHANSEN

Viggo Johansen levde som buddhistmunk i fire år (1994-1998). I etterkant av dette tok han hovedfag i filosofi ved Universitetet i Oslo (ferdig 2004) og tre års videreutdannelse i kognitiv terapi, ved Sct. Hans Hospital i Roskilde, Danmark (ferdig 2009). I 2013 kom han ut med boken Indre stillhet, og i 2015 med Stille vitne, begge er utgitt på Arneberg Forlag.

Viggo Johansen

Filosof, kognitiv atferdsterapeut og mindfulness instruktør
Mobil: +47 916 56 934
E-post: viggo@mindfulliving.no

Viggo er svært opptatt av sammenhengen mellom kropp og sinn, og hvordan disse påvirker hverandre gjensidig. Som en følge av dette har han basert sitt arbeide på å integrere de østlige visdomstradisjonene med de siste nyvinninger innen hjerneforskning og kognitiv psykologi. Det er viktig for ham at de verktøyene han bruker er støttet av seriøs og nyere forskning.

Siden 2004 har han jobbet med endringsprosesser i grupper og med enkeltpersoner. Utgangspunktet for dette arbeidet har alltid vært at vi lever og tar beslutninger basert på hvordan vi forstår verden, og at vi derfor kan løse alle problemer ved å forstå verden på en ny måte. Dette skjer primært ved å forstå hvilket kraftig verktøy vårt eget sinn er, og hvordan vi kan ta kontroll over egne liv ved hjelp av en klar og fokusert oppmerksomhet – dvs. ved mental trening.

Han har holdt kurs i mindfulness og mental trening over hele Europa siden 2006, og er en ettertraktet kurs- og foredragsholder.

Årene som munk

Viggo levde som buddhistmunk i fire år, fra han var 22 til 26 år gammel. Et møte med Dalai Lama under en 1-årig reise jorden rundt, stimulerte til nysgjerrighet rundt mindfulness-meditasjon, som like etter førte til en 10 dagers stille retreat i Kathmandu, Nepal. Denne retreaten ble skjellsettende, siden det var første gang han oppdaget både hvor mye aktivitet det til enhver tid er i sinnet, samt muligheten til å stilne sinnet og å være i ro. Et halvt år senere flyttet han til India for å bli buddhistmunk.

Årene som munk hadde undervisning, studier og meditasjon som fellesnevnere. Viggo bodde ikke fast i noe kloster, men reiste mellom India og Nepal og fikk undervisning fra flere forskjellige tibetanske lærere. Det første han gjorde som munk var å reise til et lite sted ved navn Lawudo, som ligger i nepalesiske Himalaya, på grensen til Tibet. I Lawudo satt han i en liten steinhytte, alene i 3 måneder, for å meditere. Dette var en sjokkerende erfaring, på godt og vondt. Først vondt. Meditasjonen og ensomheten, over såpass lang tid, gravde fram savn og lengsler, undertrykte opplevelser og følelser, og mye annet - og siden det ikke var noen steder å flykte, måtte han bare lære seg å sitte gjennom alt som dukket opp. 

Året etter reiste han tilbake til det samme stedet, og gjorde det én gang til - 3 måneder i ensomhet - men denne gangen var det helt annerledes. Oppholdet var ikke lenger preget av lengsel og uro, men av indre ro. 

I dag ser Viggo på årene som munk med stor takknemlighet. Han lærte uvurdelelige ting, både i teori og praksis. Når han likevel valgte å bryte med livet som munk, var det først og fremst for å gå videre uten tradisjon. Mennesket i dag trenger ikke å ikle seg de gamle tradisjonenes drakter, men vi trenger å oppdage essensen av våre gamle visdomstradisjoner - som levende, universelle sannheter. I det minste for å finne indre ro.

Forskning

I samarbeid med Ingunn Myrtveit fra Handelshøyskolen BI gjennomførte Viggo fra april-juni 2012 et 3 måneders mindfulness-prosjekt ved Telenor Global Services (TGS). Prosjektet involverte litt over 100 deltakere. Det er publisert en artikkel om dette prosjektet i International Journal Of Multidisciplinarity In Business And Science: "The effect of mindfulness training on employees in a dynamic organizational setting." Du kan lese artikkelen HER

 

Noen av resultatene:

  • Signifikant stressreduksjon
  • Stor nedgang i nakke- og skuldersmerter
  • Signifikant bedret søvnkvalitet

80% av deltakerne rapporterte at de fikk noe gjennom kurset som de vil ta med seg videre i livet.

Han har også vært med på å utvikle ”Livsstilsprogrammet,” et 10 ukers kurs for en sunnere livsstil basert på kognitiv psykologi og mindfulness trening. Han har skrevet boken ”Oppmerksomhetstrening – spis med oppmerksomhet!” som inngår i dette kurset. Han har også vært en de hovedansvarlige for et 2-årig forskningsprosjekt på ”Livsstilsprogrammet,” med svært gode resultater, som nylig ble publisert i "Tidsskrift for kognitiv terapi.” Les artikkelen her.

Viggo tilbyr:

  • Individuell veiledning.
  • Kurs i mindfulness.
  • Foredrag i mindfulness, stressmestring og hvordan du kan finne overskudd i en travel hverdag.